Veganska tjestenina s limunovim maslacem, graškom i porilukom
Ono što volim kod ovog recepta je to što je limun doista zvijezda ovog jela. Iako ovaj recept zahtijeva samo 2 žlice limunovog soka i limunovu koricu, to je više nego dovoljno za aromatiziranje ove veganske kreme od limuna!
Sezona za pripremu:
Pogodan za pripremu tijekom cijele godine
Sastojci:
340g linguina kuhajte prema uputama na pakiranju
1šalica nezaslađenog sojinog/bademovog mlijeka
¼šalice veganskog maslaca
2žlice svježeg soka od limuna (oko 1 limuna u soku)
½žlice limunove korice korice 1 limuna
2žlice prehrambenog kvasca
½žličice češnjaka u prahu
1šalica smrznutog graška
sol i papar po želji
Hrskavi poriluk
2 velika poriluka nasjeckana na okrugle kriške
1žlica ulja avokada
½žličice češnjaka u prahu
½žličice soli
¼žličice mljevenog papra
¼žličice čili pahuljica po želji
PRIPREMA:
1
Započnite kuhanjem tjestenine prema uputama na pakiranju (to bi trebalo trajati oko 10-15 minuta). Nakon kuhanja, procijedite i ostavite za kasnije.
Dok se tjestenina kuha, zagrijte pećnicu na 200 °C i nasjeckajte poriluk.
Dodajte nasjeckani poriluk u veliku tepsiju i pospite uljem avokada, češnjakom u prahu, čilijem, soli i paprom. Zatim rukama ili lopaticom miješajte dok poriluk ne bude ravnomjerno obložen začinima.
Zatim dodajte poriluk u pećnicu i pecite 15-20 minuta, ako poriluk nakon 20 minuta nije hrskav koliko želite, možete ga peći još 2-3 minute. Kad je pečen, stavit ga sa strane.
Dok se poriluk kuha, dodajte bademovo/sojino mlijeko, veganski maslac, limunov sok, koricu limuna, prehrambeni kvasac i češnjak u prahu u veliki lonac. Pirjati 5-8 minuta uz povremeno miješanje.
Zatim dodajte kuhanu tjesteninu i smrznuti/svježi grašak i promiješajte. Kuhajte još oko 5 minuta dok se grašak ne zagrije i dok se tjestenina ravnomjerno ne prekrije umakom.
Kao posljednji korak u tavu dodajte hrskavi poriluk i pomiješajte ga.
Maknite s vatre i po želji pospite svježim origanom ili veganskim parmezanom. Poslužite i uživajte!