
Ljeti se u kužini kuhao sataraš gdje je cijela kuća vonjala po paprikama i pomidorama. Sjećam se provedenog djetinjstva u polju poma, paprika i voća (smokava, grožđa…). Znalo se odmah da je došlo ljeto. Nakon što napunite paprike stavite ih u pećnicu i voilà !!!

Rustikalni dalmatinski sataraš s punjenim paprikama od krumpira
Opis
Ljeti se u kužini kuhao sataraš gdje je cijela kuća vonjala po paprikama i pomidorama. Sjećam se provedenog djetinjstva u polju poma, paprika i voća (smokava, grožđa…). Znalo se odmah da je došlo ljeto. Nakon što napunite paprike stavite ih u pećnicu i voilà !!!
Sastojci za sataraš
Sastojci za paprike
Upute
-
Upute za paprike
1. Sastojci za parike i krumpir je ugrubo zbog veličine paprika.
2. Paprikama izdubite dio oko peteljke, očistite od sjemenki, operite i pripremite za punjenje.
3. Krumpir ogulite i naribajte na ribež i ostavite da tako odstoji 5 - 10 minuta. Tijekom stajanja će pustiti vodu, a zatim ga rukama ocijedite.
4. Luk sitno nasjeckajte i pirjajte ga na zagrijanom maslinovom ulju dok ne poprimi zlatno žutu boju, zatim u to dodajte naribani krumpir, začine, i sve dobro promješajte.
5. Smjesom od krumpira napuni paprike, posloži ih u namašćeni pleh te peci u pećnici zagrijanoj na 200*C 35-40 minuta.
-
Upute za sataraš
1. Paprike operite, prepolovite i odstranite sjemenke i narežite na veće komade.
2. Pome operite, ogulite kožicu malo ih stisnite da iz njih izađe višak soka i narežite na kockice.
3. Na maslinovom ulju pirjajte luk 10-ak minuta dok ne postane staklast
4. Dodajte nasjeckane rajčice, dobro promiješajte i kuhajte dok se voda ne reducira.
5. Kad je povrće omekšalo, začinite solju, šećerom, mješavinom začina i peršinom.
6. Nakon začinjavanja kuhajte još 2-3 minute i ugasite vatru.
7. Ja skuham veču količinu i stavim u frižider i poslužim uz tjesteninu, rižu ili pečeno meso.
Bilješka
recept je pogodan i za vegetarijance. Možete napraviti veću količinu i spremiti u zamrzivač za hladnije dane. Dobro se slaže uz rižu, tjesteninu i kao prilog uz meso.