Moji recepti
Include in Print View:
Naslov
Recipe Content
Info
Opis
Slike
Sastojci
Uputstva
Prehrana
Bilješka
Dijeljenje na društvenim mrežama
Autor Bio
Hvala na poruci
Print
Increase Text
Decrease Text
DOMAĆI PLJUKANCI S KOZICAMA I RAJČICOM
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vremena
35 mins
Metoda kuhanja:
Kuhanje
Kuhinja:
Hrvatska
Vrsta:
Ručak
,
Tjestenina
Težina pripreme:
Srednje
Posluživanje:
4
Sezona za pripremu:
Pogodan za pripremu tijekom cijele godine
Description
Pljukanci su tradicionalna tjestenina koja ima svoj specifičan izgled.
SASTOJCI
300
gr
brašna (ja sam koristila Farina Tip 00)
7
gr
soli
150-175
ml
tople vode
UMAK
400
gr
očišćenih kozica
35
gr
oštrog brašna
200
gr
rajčica
3
češnja
češnjaka
nekoliko
listića
peršinaa
100
ml
bijelog vina (pošip)
grančica
timjana
sol
papar
50
ml
maslinovog ulja
PRIPREMA
1
PLJUKANCI
Od brašna, soli i tople vode zamijesite tijesto. Tijesto će biti malo tvrđe.
Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena da odmori.
Nakon što je odmorilo tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu podlogu. Podijelite ga na 4 jednaka dijela.
Svaki dio oblikujte u valjak debljine oko 1 centimetar pa kidajte na najme komadiće (1 x 1 cm).
Svaki komadiće protrljajte dlanovima kako bi dobili oblik prukljanca koji je u sredini deblji, a na rubovima uži.
Oblikovano tijesto stavite na pobrašnjenu dasku ili kuhinjsku krpu. Pobrašnite i po površini kako vam se tijesto ne bi lijepilo.
Pljukance protresite od viška brašna pa kuhajte u kipućoj i posoljenoj vodi oko 3 minute.
2
UMAK
UMAK
Rajčice uronite u kipuću vodu na nekoliko minuta pa ih ogulite. Iskidajte ih na kockice pazeći da ste makli sjemenke.
Kozice uvaljajte u oštro brašno pa ih prepržite na maslinovom ulju.
Dodajte usitnjen češnjak, timijan, sol, papar i usitnjene rajčice.
Podlijte s bijelim vinom. Kuhajte 15 -20 minuta na laganoj vatri.
Na kraju dodajte skuhane pljukance, sve dobro promiješajte i pospite sjeckanim peršinom.
Bilješka
Autor:
Nina
Ključne riječi:
Pljukanci