DOMAĆI PLJUKANCI S KOZICAMA I RAJČICOM
DOMAĆI PLJUKANCI S KOZICAMA I RAJČICOM

DOMAĆI PLJUKANCI S KOZICAMA I RAJČICOM
Opis
Pljukanci su tradicionalna tjestenina koja ima svoj specifičan izgled.
SASTOJCI
UMAK
PRIPREMA
-
PLJUKANCI
- Od brašna, soli i tople vode zamijesite tijesto. Tijesto će biti malo tvrđe.
- Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena da odmori.
- Nakon što je odmorilo tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu podlogu. Podijelite ga na 4 jednaka dijela.
- Svaki dio oblikujte u valjak debljine oko 1 centimetar pa kidajte na najme komadiće (1 x 1 cm).
- Svaki komadiće protrljajte dlanovima kako bi dobili oblik prukljanca koji je u sredini deblji, a na rubovima uži.
- Oblikovano tijesto stavite na pobrašnjenu dasku ili kuhinjsku krpu. Pobrašnite i po površini kako vam se tijesto ne bi lijepilo.
- Pljukance protresite od viška brašna pa kuhajte u kipućoj i posoljenoj vodi oko 3 minute.
-
UMAK
UMAK
- Rajčice uronite u kipuću vodu na nekoliko minuta pa ih ogulite. Iskidajte ih na kockice pazeći da ste makli sjemenke.
- Kozice uvaljajte u oštro brašno pa ih prepržite na maslinovom ulju.
- Dodajte usitnjen češnjak, timijan, sol, papar i usitnjene rajčice.
- Podlijte s bijelim vinom. Kuhajte 15 -20 minuta na laganoj vatri.
- Na kraju dodajte skuhane pljukance, sve dobro promiješajte i pospite sjeckanim peršinom.
Bilješka
Autor: Nina