Moji recepti za ukusna jela

Čokoladna mousse torta

Čokoladna mousse torta

Ova čokoladna mousse torta je definicija dekadencije! 

Čokoladna mousse torta

Težina pripreme: Napredno Vrijeme pripreme 50 mins Vrijeme kuhanja 25 mins Ukupno vremena 1 hr 15 mins
Posluživanje: 8
Sezona za pripremu: Pogodan za pripremu tijekom cijele godine

Sastojci:

Namakanje čokoladnog kolača

Mousse od čokolade

Čokoladni ganache

PRIPREMA:

  1. Čokoladna torta
      1. Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite unutrašnjost tepsije od 23 cm.
      2. Zatim skinite obruč, na donji krug stavite list papira za pečenje i zatvorite obruč odozgo. Nešto papira će viriti sa strane.
      3. Sada u srednjoj posudi pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Ostaviti sa strane.
      4. U velikoj zdjeli za miješanje pjenasto izmiješajte šećer, tamno smeđi šećer i ulje. Trebao bi izgledati poput mokrog pijeska. 
      5. Zatim umutite jaja i vaniliju, a zatim i kiselo vrhnje.
    1. Ubacite suhe sastojke i miksajte dok se napola ne sjedini. Zatim ulijte vruću kavu i miješajte dok ne postane glatko. Tijesto će biti vrlo rijetko.
    2. Ulijte tijesto u pripremljenu posudu i pecite 25-30 minuta ili dok čačkalica u sredini ne izađe čista s nekoliko vlažnih mrvica.
    3. Ostavite tortu da se potpuno ohladi ili na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.
    4. Kad se ohladi, skinite obruč sa kalupa i očistite ga. Zatim poravnajte vrh torte pomoću ravnalice za torte ili velikog noža.
    5. Stavite čisti prsten natrag na obruč dok je kolač još uvijek unutra.
    6. Sada obložite tepsiju dugačkim slojem acetata (poznatim i kao ovratnik za torte), klizeći ga prema dolje između torte i stijenki tepsije. *Pogledajte napomene za opciju pergament papira

    Namakanje čokoladnog kolača

    1. Pomiješajte vruću kavu i kakao prah.
    2. Žlicom rasporedite smjesu po kolaču, ravnomjerno natapajući cijelu površinu.
    3. Sada tortu ostaviti sa strane dok napravimo mousse.

    Mousse od čokolade

      1. Dodajte nasjeckanu čokoladu u zdjelu 
      2. Napunite lonac s vodom oko pola  i stavite na srednju vatru. Zatim stavite posudu zaštićenu od topline na vrh, pazeći da ne dodiruje vodu.
      3. Nakon što zavrije, voda ispod će polako otopiti čokoladu. Miješajte dok ne postane glatko, a zatim maknite s vatre. Ostavite čokoladu da se malo ohladi dok čistite posudu jer ćemo je ponovno koristiti. 
      4. Nakon par minuta u čokoladnu smjesu umiješajte 3 žumanjka jedan po jedan. Čokolada će se znatno zgusnuti, ali to je ok. 
      5. Sada napunite malu posudu s 3 žlice vode i pospite želatinu na vrh. Ostaviti da odstoji dok zagrijemo vrhnje. 
      6. Ulijte 3/4 šalice vrhnja u lonac i stavite ga na srednje nisku vatru. Zagrijte samo dok ne počne kuhati na pari, ali ne smije zakipjeti. 
      7. Do sada je želatina trebala procvjetati (aka prah je upio svu vodu i postao bistar). U vrhnje na pari ubacite želatinu i miješajte da se otopi. 
      1. Maknite s vatre i polovicu vrhnja ulijte u smjesu čokolade i žumanjaka. Miksajte dok ne postane glatko pa umiješajte ostatak vruće kreme. Čokoladna smjesa sada bi trebala biti glatka i sjajna – gotovo poput pudinga. 
      2. Sada u veliku zdjelu pomoću ručnog ili samostojećeg miksera s nastavkom za pjenjaču dodajte preostalu 1 šalicu gustog vrhnja. Mutite velikom brzinom dok ne postane svijetlo i pahuljasto s čvrstim vrhovima. 
      3. Zagrabite gusto vrhnje u manju zdjelu i očistite veliku zdjelu za miješanje i pjenjaču. Provjerite jesu li obje čiste i potpuno suhe.
      4. Sada u tu čistu zdjelu dodajte bjelanjke i kremu od tartara. Mutiti velikom brzinom. Kad počne biti pjenasto i neprozirno, polako umiješajte fini šećer. Nastavite miksati velikom brzinom dok ne postane bijelo s mekim vrhovima (odmaknite pjenjaču i ako meringue stoji i malo se spusti na kraju, savršen je). 
      5. Sada imamo zdjelu s čokoladom, malu zdjelu sa šlagom i veliku zdjelu s meringueom (tučeni snijeg od bjelanjaka + šećer).
      6. Pomoću gumene lopatice zagrabite šlag u čokoladnu smjesu i lagano promiješajte da se sjedini. 
    1. Kad se dobro sjedini, zagrabite meringu i ponovite postupak. Nastavite presavijati dok mousse ne postane jednobojan bez bijelih pruga. Mousse također treba biti donekle rijedak i sipak. 
    2. Mousse prelijte preko čokoladne torte i ohladite u hladnjaku najmanje 4 sata, a najbolje preko noći. 

    Čokoladni ganache

    1. Kad se mousse stegne, oslobodite obruč od kalupa i skinite ovratnik torte. 
    2. Za ganache dodajte nasjeckanu čokoladu u zdjelu srednje veličine, a gusto vrhnje u mjernu čašu. 
    3. Otopite kremu u mikrovalnoj dok ne postane vruća i počnu se vidjet mjehurići. Vruće vrhnje prelijte preko čokolade, pazeći da je čokolada potpuno potopljena.
    4. Ostavite smjesu da odstoji oko 3 minute, zatim promiješajte da se sjedini. 
    5. Izlijte sjajni ganache na sredinu torte i žlicom ili malom lopaticom raširite prema stranama, dopuštajući da kaplje. 
    6. Kolač ohladite najmanje 30 minuta da se ganache stegne. Zatim narežite i uživaj!

Bilješka

PERGAMENT PAPIR – Ako nemate acetat, možete koristiti i pergament papir. Prije nego što vratite prsten u kalup, lagano ga poprskajte neljepljivim sprejom. Zatim vratite obruč na kalup i obložite stranice dugim trakama papira za pečenje, dopuštajući da papir dosegne oko centimetar iznad stijenki tepsije. Zatim kada se torta ohladi, skinite obruč i odlijepite papir. Ova metoda nije tako čista kao acetatna, ali će obaviti posao. 

Izvor: Jenna

Ključne riječi: čokolada, kakaom, mousse, vrhnje za kuhanje
Recipe Card powered by WP Delicious

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

You may also like...

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)