Čokoladna mousse torta
Čokoladna mousse torta

Ova čokoladna mousse torta je definicija dekadencije!
Čokoladna mousse torta
Sastojci:
Namakanje čokoladnog kolača
Mousse od čokolade
Čokoladni ganache
PRIPREMA:
-
Čokoladna torta
-
- Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite unutrašnjost tepsije od 23 cm.
- Zatim skinite obruč, na donji krug stavite list papira za pečenje i zatvorite obruč odozgo. Nešto papira će viriti sa strane.
- Sada u srednjoj posudi pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Ostaviti sa strane.
- U velikoj zdjeli za miješanje pjenasto izmiješajte šećer, tamno smeđi šećer i ulje. Trebao bi izgledati poput mokrog pijeska.
- Zatim umutite jaja i vaniliju, a zatim i kiselo vrhnje.
- Ubacite suhe sastojke i miksajte dok se napola ne sjedini. Zatim ulijte vruću kavu i miješajte dok ne postane glatko. Tijesto će biti vrlo rijetko.
- Ulijte tijesto u pripremljenu posudu i pecite 25-30 minuta ili dok čačkalica u sredini ne izađe čista s nekoliko vlažnih mrvica.
- Ostavite tortu da se potpuno ohladi ili na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.
- Kad se ohladi, skinite obruč sa kalupa i očistite ga. Zatim poravnajte vrh torte pomoću ravnalice za torte ili velikog noža.
- Stavite čisti prsten natrag na obruč dok je kolač još uvijek unutra.
- Sada obložite tepsiju dugačkim slojem acetata (poznatim i kao ovratnik za torte), klizeći ga prema dolje između torte i stijenki tepsije. *Pogledajte napomene za opciju pergament papira
Namakanje čokoladnog kolača
- Pomiješajte vruću kavu i kakao prah.
- Žlicom rasporedite smjesu po kolaču, ravnomjerno natapajući cijelu površinu.
- Sada tortu ostaviti sa strane dok napravimo mousse.
Mousse od čokolade
-
- Dodajte nasjeckanu čokoladu u zdjelu
- Napunite lonac s vodom oko pola i stavite na srednju vatru. Zatim stavite posudu zaštićenu od topline na vrh, pazeći da ne dodiruje vodu.
- Nakon što zavrije, voda ispod će polako otopiti čokoladu. Miješajte dok ne postane glatko, a zatim maknite s vatre. Ostavite čokoladu da se malo ohladi dok čistite posudu jer ćemo je ponovno koristiti.
- Nakon par minuta u čokoladnu smjesu umiješajte 3 žumanjka jedan po jedan. Čokolada će se znatno zgusnuti, ali to je ok.
- Sada napunite malu posudu s 3 žlice vode i pospite želatinu na vrh. Ostaviti da odstoji dok zagrijemo vrhnje.
- Ulijte 3/4 šalice vrhnja u lonac i stavite ga na srednje nisku vatru. Zagrijte samo dok ne počne kuhati na pari, ali ne smije zakipjeti.
- Do sada je želatina trebala procvjetati (aka prah je upio svu vodu i postao bistar). U vrhnje na pari ubacite želatinu i miješajte da se otopi.
-
- Maknite s vatre i polovicu vrhnja ulijte u smjesu čokolade i žumanjaka. Miksajte dok ne postane glatko pa umiješajte ostatak vruće kreme. Čokoladna smjesa sada bi trebala biti glatka i sjajna – gotovo poput pudinga.
- Sada u veliku zdjelu pomoću ručnog ili samostojećeg miksera s nastavkom za pjenjaču dodajte preostalu 1 šalicu gustog vrhnja. Mutite velikom brzinom dok ne postane svijetlo i pahuljasto s čvrstim vrhovima.
- Zagrabite gusto vrhnje u manju zdjelu i očistite veliku zdjelu za miješanje i pjenjaču. Provjerite jesu li obje čiste i potpuno suhe.
- Sada u tu čistu zdjelu dodajte bjelanjke i kremu od tartara. Mutiti velikom brzinom. Kad počne biti pjenasto i neprozirno, polako umiješajte fini šećer. Nastavite miksati velikom brzinom dok ne postane bijelo s mekim vrhovima (odmaknite pjenjaču i ako meringue stoji i malo se spusti na kraju, savršen je).
- Sada imamo zdjelu s čokoladom, malu zdjelu sa šlagom i veliku zdjelu s meringueom (tučeni snijeg od bjelanjaka + šećer).
- Pomoću gumene lopatice zagrabite šlag u čokoladnu smjesu i lagano promiješajte da se sjedini.
- Kad se dobro sjedini, zagrabite meringu i ponovite postupak. Nastavite presavijati dok mousse ne postane jednobojan bez bijelih pruga. Mousse također treba biti donekle rijedak i sipak.
- Mousse prelijte preko čokoladne torte i ohladite u hladnjaku najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Čokoladni ganache
- Kad se mousse stegne, oslobodite obruč od kalupa i skinite ovratnik torte.
- Za ganache dodajte nasjeckanu čokoladu u zdjelu srednje veličine, a gusto vrhnje u mjernu čašu.
- Otopite kremu u mikrovalnoj dok ne postane vruća i počnu se vidjet mjehurići. Vruće vrhnje prelijte preko čokolade, pazeći da je čokolada potpuno potopljena.
- Ostavite smjesu da odstoji oko 3 minute, zatim promiješajte da se sjedini.
- Izlijte sjajni ganache na sredinu torte i žlicom ili malom lopaticom raširite prema stranama, dopuštajući da kaplje.
- Kolač ohladite najmanje 30 minuta da se ganache stegne. Zatim narežite i uživaj!
-
Bilješka
PERGAMENT PAPIR – Ako nemate acetat, možete koristiti i pergament papir. Prije nego što vratite prsten u kalup, lagano ga poprskajte neljepljivim sprejom. Zatim vratite obruč na kalup i obložite stranice dugim trakama papira za pečenje, dopuštajući da papir dosegne oko centimetar iznad stijenki tepsije. Zatim kada se torta ohladi, skinite obruč i odlijepite papir. Ova metoda nije tako čista kao acetatna, ali će obaviti posao.
Izvor: Jenna