
Ovaj moj recept dolazi iz bakine stare kuharice, vjerujte topi se u ustima a posebno drugi dan.
Bakina pita od jabuka
Opis
Ovaj moj recept dolazi iz bakine stare kuharice, vjerujte topi se u u stima a posebno drugi dan.
Sastojci za tijesto
Sastojci za nadjev od jabuka
Uputstvo za pripremu
-
Uputstvo za pripremu
1. U dubljoj posudi pomiješajte brašno i mast, smrvite zajedno prstima, zatim dodajte naribanu koricu i sok 1/2 limuna, te ostale sastojke. Zamijesite tijesto rukama. Mijesite dok vam se sve ne spoji, ali ne predugo jer će vam se mast pod toplinom ruku početi topiti. Tijesto bi se trebalo moći lijepo zamijesiti, bez da puca i raspada se.
2. Ukoliko vam se počne raspadati, dodajte još žlicu vrhnja, jogurta ili mlijeka. Nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto prepolovite na 2 dijela (ja jedan dio tek toliko malo više prepolovim i to za gornju koru).
3. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju ostavite da odstoji u frižideru oko 10 min. Za to vrijeme pripremite nadjev.
4. Jabuke ogulite i naribajte, rukama ocijedite, (ja svojima nisam skroz iscjedila sok da ne budu presuhe) dodajte šećer, vanili šećer, cimet i promješajte.
5. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije
6. Namastite pleh za pečenje, razvaljajte prvu polovicu tijesta koliki vam je pleh (40x23 cm) i s pomoću valjka stavite u pleh, (tako da tijesto zarolate pomoću valjka i od kraja tepsije polako idete valjkom prema početku). Kod valjanja malo pobrašnite tijesto odozgora da vam se nebi ljepilo za valjak.
7. Na tijesto stavite nadjev, poravnajte, malo stisnite. Prebacite ono drugo razvaljano tijesto pomoću valjka(ponovite postupak) kada ste tijesto staviti na pitu vilicom lagano “izbockati” tijesto na par mjesta, tek toliko da bi imalo zraka prilikom pečenja.
8. Pecite na 180°C oko 40 minuta dok se ne zarumeni.
9. Kad se pita ohladi pospite je šećerom u prahu i narežite na kocke.